Ķirbju tarte

15:48

Kāda oga ir tagad sezonas topā? Ķirbis! Vietēja, nedārga, garšīga un universāla. No tās top zupas, putras, otrie ēdieni un deserti. Šoreiz pagatavoju ķirbju tarti- vienkāršu un ļoti neparastu.



Atzīšos, kopš bērnības man palika ne tās labākas atmiņas par ķirbi. Ēdām to tikai putrās, pazinām tikai vienu šķirni, ko varēja nopirkt tirgū. Ar grūtībām varēju piespiest sevi norīt ķirbja gabalu. Varēju to ēst tikai ar dakšu saspiestu, tā lai to nepamana ēdienā. Viss mainījās pirms gadiem 6, kad atklāju, ka ķirbjiem ir vairāk kā viena šķirne un no tiem var gatavot arī zupas un citus ne-saldos ēdienus. Iedvesmojos no Ilzes ķirbju receptēm, eksperimentēju tālāk un izcepu ķirbju tarti.


Tartes pagatavošanai Tev vajadzēs:


125 g sviests
3 olas
250 g milti
50 g rums
400 g ķirbis (jau nomizots un iztīrīts)
1 tējk. milti
100 ml piens
1/2 tējk. kanēlis
1/2 tējk. malts ingvers
3 ēd.k. brūnais cukurs


Gatavojam tarti:
 
 


Mīklas pagatavošanai virtuves kombainā sajauc 1 olas dzeltenumu, sviestu un miltus. Pievieno drupačām pāris ēdamkarotes aukstu ūdeni lai izveidojas plastiska mīkla. Atstāj to ledusskapī uz 30 minūtēm, tad izrullē un ieklāj tartes formā.



Cep tartes pamatni līdz tā kļūs zeltaina 200 grādos. Pirms cepšanas mīklu sadursti ar dakšu, lai karstajam gaisam būtu kur tikt laukā un neveidojās burbuļi.


Pildījuma pagatavošanai ķirbi sagriež palielos gabalos un izvāri līdz tas kļūs mīksts. Atstāj ķirbi caurdurī lai liekais ūdens notek. Virtuves kombainā (vai blenderī) sasmalcini ķirbi, pievieno tam cukuru, kanēli, ingveru, rumu, pienu, atlikušās 2 olas, olas baltumu un tējkaroti miltus. Pildījums gatavs. Pagaršo, varbūt Tev garšo saldāks pildījums, tad pievieno vēl cukuru.


Runājot par cukuru. Tam šajā receptē ir liela nozīme, jo tas noteiks tartes garšo. Cukuram, ko izvēlējos šoreiz, ir spēcīga karameles un nedaudz kafijas garša, arī kūka pēc tā garšoja. Ja izvēlēsies parastu balto cukuru, tad iesaku pievienot pildījumam vēl kaut ko, piemēram, citrona vai laima miziņu, vai sarīvētas cidonijas.


Pildījumu lej virsū tartes pamatnei un liec cepties cepeškrāsnī 180 grādos uz minūtēm 20 līdz pildījums sarecēs. Kā redzi bildē, man pēdējā solī sanāca liela kļūda- pamatni cepu formā ar izņemamu apakšu un kad sāku liet pildījumu, tas momentā iztecēja cauri. Nācies paklāt apakšā papīru un sākt visu no jauna. Bet mazāk garšīga tarte no tā nepalika :)

varbūt tev patiks arī šie

0 komentāri