Garneļu buljons

00:23

Parasti man nepatīk receptes, kas piedāvā utilizēt ēdienu pārpaliekas. Pirmkārt, man nepatīk gatavot vairāk kā spējam apēst, bet nākošajā dienā ēdiens parasti zaudē savu garšu un pievilcību. Otrkārt, man nepatīk tie "otrās dienas ēdieni"- pankūkas no vecā kartupeļu biezeņa, pīrāgi ar vakardienas sautējumu un citi "gardumi". Bet nu tai pat laikā, runājot sev pretī, gribu padalīties ar īstu utilizēšanas recepti- garneļu buljonu. Šim buljonam nebūt neizmanto garneles, bet tikai to čaumalas, kas parasti aizlido uz miskasti. Intensīva, saldena, specifiska garneļu garša piemīt tam. Tas ir lielisks īstajā franču biskā un tik pat labs mērces pamats, ko pasniegt pie zivs.


Pirmo reizi uzzināju par garneļu buljonu vienos pavārkursos, kur zivju restorāna pavārs mācīja mūs gatavot franču bisque zupu. Atkārtojums mājās izdevies bez pārsteigumiem- tik pat aromātisks un gards. Pagatavo garneļu buljon pat tad, ja tuvākajā laikā neplāno neko no tā gatavot, jo buljonu lieliski var sasaldēt un glabāt saldētavā līdz tai reizei, kad uznāks iedvesma un taps kaut kas garšīgs. Taču šoreiz pastāstīšu tikai garneļu buljona recepti un tad nākošreiz par zivju zupu, kas tapa no tā.



Tātad, man bija garneļu čaumalas, kas palika no 500 gramiem garneļu. Lielajā katlā apcepu tās ar pāris ēdamkarotēm olīveļļas, pievienoju 1 sīpolu, burkānu, gabaliņu selerijas sāknes, visu sagriežot palielos gabalos. Vēl te labi iederas fenhelis, tas piešķir vieglu anīsa garšu, bet šoreiz nācies iztikt bez tā. Vēl klāt pieliku 3 ķiploka daiviņas, 1 čili piparu (to gan griezt nevajag, citādi buljons būs par asu) un pašās beigās, kad dārzeņi nedaudz apcepsies, 1 ēdamkaroti tomātu pastas. Aplej visu ar litru verdošā ūdens un atstāj uz uguns viegli burbuļot 1,5 stundu. Jo ilgāk buljons vārīsies, jo garšīgāks būs. Gatavu buljonu izkāsi caur sietu un marli. Gatavs!

varbūt tev patiks arī šie

0 komentāri