Cūkgaļas cepetis mīklā

00:32

Gatavojot cūkgaļas cepeti es nekad nepieturos pie konkrētas receptes. Parasti tā ir improvizācija. Izmantoju mīļākās garšvielas, eksperimentēju ar mērcēm. Taču viens paliek nemainīgs- cepeti gatavoju cepeškrāsnī lai sanāk smuki brūns ar kraukšķīgu maliņu. Šoreiz nolēmu rīkoties citādi un tapa cūkgaļas cepetis mīklas kažokā. Gatavots savā sulā, sulīgs un aromātisks.




Gatavošana notiek līdzīgi cepšanai folijā, tikai visas sulas un mērces nesadeg un gaļa sutinās tajās. Nekas nedeg un gaļa nepaliek sausa, bet ja ir velēšanās gatavu mīklas kažoku var celt galdā kopā ar cepeti maizes vietā. Tā kā mīklas kažoks ir pabiezs, gaļa cepas lēnāk un ir mīkstāka. Bet vispirms ir svarīgi pareizi izvēlēties gaļas gabalu. Ideāli piemērota, manuprāt, ir kakla karbonāde, jo tajā gaļa mijas ar tauku kārtām, bet ja būs liesa gaļa vien, cepetis sanāks sauss.

Kādu dienu iepriekš jāiemarinē gaļa. Šoreiz iemarinēju klasiskā sausā marinādē: svaigi malti pipari, ķiploki, lauru lapas un koriandra sēklas. Visu sasmalcināju piestā, apsmērēju gaļu un atstāju ledusskapī uz diennakti. Pirms cepšanas gaļu apkaisīju ar sāli (to nedarīju iepriekš, jo sāls izvelk no gaļas ūdeni un tā kļūst sausāka) un apsmērēju ar balzāmetiķi. Ja Tev ir kāda garšīgāka marinādes recepte- droši izmanto to! Šis solis ir mana improvizācija.


Sagatavo mīklu. 1,5 kg smagajam gaļas gabalam es ņēmu 2 tases miltu, 1 tējk. sāls, pāris ēdamkarotes eļļas un ūdeni lai sanāk elastīga mīkla. Mīklu izrullēju 0,5 cm biezā kārtā un iepakoju tajā cūkgaļu. Svarīgi ir lai šuves ir labi nostiprinātas, lai nenotiek plūdi.


Liec cepties cepeškrāsnī 180 grādos. Cepšanas laiks ir atkarīgs no gaļas gabala un ir apmēram 1 stunda uz 1 kg. Ja Tev ir speciāls termometrs, tad seko lai gaļas temperatūra nepārsniedz 80 grādus.

Kā pasniegt? Tas lai paliek Tavā ziņā. Tikko izceptu gaļu es pasniedzu ar salātiem un saceptas mīklas gabaliņiem, bet atdzesētā veidā sagriežu gaļu uz maizes. Bet ja plāni sagriezt un pasniegt ar Ilzes rabarberu mērci... Mmmm.. Pamēģināsim? ;)

varbūt tev patiks arī šie

0 komentāri