Ceptā ķirbja rizotto

00:52

Pirmās rudens nedēļas iezīmējas ar to, ka visi kā traki paliek pēc ķirbjiem. Pēkšņi izrādījās, ka ķirbim ir vairāk kā viena šķirne "liela un smaga", ka tās atšķiras pēc garšas un var ne tikai kalpot kā dekorācijas, bet arī pārtapt daudzos lieliskos ēdienos. Pirms dažiem gadiem arī es pakļāvos šai ažiotāžai, jo jāsaka, ka daudzus gadus ķirbis man vienkārši negaršoja. Mājās to ēdām tikai prosas putrā, ķirbis bija ūdeņains un nepatīkams pēc tekstūras. Garšai gan nebija ne vainas. "Latvijas ananāss" bija manas bērnības trauma, bet viena no mīklainām bērnības atmiņām bija vecmāmiņas laukos īstā krāsnī cepts ķirbis ar dīvainu garšu, ko vairs nekad nesanāca piedzīvot.

Ķirbi sākām izgaršot ķirbju zupā, tad gatavoju maizi, tartes, putras, risotto. Šogad pat iestādīju dārzā vairākus ķirbju stādus (paldies Ilzei par stādiem), taču šis eksperiments nebija diez ko veiksmīgs, jo mūsu cerības, ka zeme bija samēslota, neattaisnojas, ķirbīši izauga maz un sīciņi un pagrabā jau pāris nedēļas dzīvojas spagetti, hokkaido un sugar pie ķirbji, gaidot manu iedvesmu. Viens jau sagaidīja un kļuva par ceptā ķirbja risotto.



Vajadzēs:

~ 1 kg ķirbis
ķiploki
rozmarīns
timiāns
olīveļļa
sāls
pipari
1 sīpols
sviests
1 glāze baltvīns
1 tase risotto rīsi
~ 800 ml dārzeņu buljons (vai karsts ūdens)
100 g rīvēta parmezāna siera
rieksti


Pagatavošana:

Vispirms jāsacep ķirbis. To iztīra, nomizo pēc vajadzības, sagriež gabalos un izkārto uz cepešpannas. Blakus ķirbim saliec timiāna un rozmarīna zarus, ķiploku daiviņas (var nemizot), apslauki tos ar olīveļļu un pārkaisi ar sāli un pipariem. Liec cepties cepeškrāsnī ~ 200 grādos līdz ķirbis būs smuki sacepies.

Pannā ar biezām un augstām sienām olīveļļā un sviestā apcep smalki sakapātu sīpolu un pāris ķiploka daiviņas. Kad tie kļūs caurspīdīgi, pievieno rīsus (rīsi iepriekš nav jāmazgā) un maisot vēl nedaudz apcep līdz rīsi kļūs caurspīdīgi.

Tagad sākas visatbildīgākais moments- šķidruma pievienošana. Samazini uguni un pirmo pielej rīsiem baltvīnu. Visu laiku maisi rīsus līdz baltvīns sasūksies rīsos. Tad sāc pa kausiņam pievienot dārzeņu buljonu. Pievieno, maisi līdz šķidrums sasūksies rīsos, tad pievieno nākamo. Rīsi ir gatavi, kad tie vēl ir nedaudz cieti iekšpusē. Un vēl viens moments- izslēdzot uguni šķidrumam jābūt daudz, risotto jābūt šķidrākam, nekā Tu vēlies, jo līdz pasniegšanai rīsi vēl paņems šķidrumu.

Gataviem rīsiem pievieno ceptos ķirbjus (nedaudz atstāj rotāšanai) un rīvētu sieru. Risotto pasniedz ar kapātiem riekstiem un glāzi baltvīna. Obligāti. Labu apetīti! 

varbūt tev patiks arī šie

0 komentāri