Kastaņu trifeles

23:44

Es pagaršoju kastaņus pirmo reizi pirms vairākiem gadiem Parīzē. Aukstā novembrī mēs ar draudzeni nopirkām tūtiņu ar karstiem uz oglēm ceptiem kastaņiem, kas patīkami dedzināja pirkstus, atstājot melnas pēdas. Staigājām pa Parīzes ieliņām, ēdām kastaņus un mēģinājām atcerēties tās sajūtas. Tallina, Cīrihe- lai kur es redzētu pārdodam ceptos kastaņus, nekad nelaidu tos garām. Mani kolēģi veda svaigus kastaņus no komandējumiem un mēģināja restaurēt to garšu mājas apstākļos un, diemžēl, neveiksmīgi. Kastaņi nemaz negaršoja pēc tiem "heissi Marroni", ko tirgoja itāļu pārdevēji Cīrihē uz katra stūra. Es mācos uz citu kļūdām un tāpēc, ieraugot mūsu pašu RIMI veikalā svaigus kastaņus, nemēģināju tos sacept. Tas arī nebūtu nemaz interesanti un vieglus ceļus es nemeklēju. Tai vietā mēs nosvinējām otru adventi ar kastaņu trifelēm.






Kastaņu trifeles jāsāk gatavot vismaz pāris dienas iepriekš. Pirmajā etapā pagatavo kastaņu pastu (recepte domāta 500 g svaigu kastaņu):

1. Vāram kastaņus. Kastaņus asajā galā iegriež ar nazi un liec vārīties 5-10 minūtes. Gatavus kastaņus nokāš un iemērcē aukstā ūdenī. Pēc pāris minūtēm kastaņus var mizot. Atceries, ka svaigus kastaņus ēst nedrīkst, tie ir indīgi! Kastaņu tīrīšana ir gana ķepīgs un garlaicīgs darbs, tāpēc nodrošinies ar pacietību un glāzi vīna.

2. Notīrītus kastaņus sasmalcini blenderī viendabīgā biezenī. Kastaņu biezeni pēc vēlēšanās var izspiest caur sietu (tas nav obligāti, bet ieteicams). Ielej sev otru vīna glāzi, ja nolēmi pamocīties ar sietu.

3. Gatavojam sīrupu. Katliņā sajauc 200 g cukura ar 70 g ūdens un pavāri 3 minūtes. Kastaņu masu sajauc un sīrupu, liec atpakaļ katliņā un visu laiku maisot vāri 10 minūtes. Kastaņu pastu liec burciņās un vari glabāt ledusskapī līdz pat gadam.


Kad kastaņu pasta būs gatava un atdzisīs, gatavojam trifeles. Tā kā trifeles neēd uzreiz pēc pagatavošanas, tās labāk gatavot iepriekšējā vakarā. Nomēri 250 g gatavas kastaņu pastas. 70 g saldā krējuma uzsildi, bet nevāri. 50 g labas kvalitātes piena šokolādes izkausē ūdens peldē (trauks ar šokolādi nedrīkst pieskarties ūdenim, tam jābūt virs ūdens). Siltu šokolādi sajauc ar siltu krējumu un kad masa būs viendabīga, pievieno un kārtīgi iemaisi kastaņu pastu- tā ir mūsu trifeļu masa. Atdzesē to ledusskapī vismaz 4 stundas.

Es, gatavojot trifeles, nedaudz nokļūdījos un nopirku nevis piena šokolādi, bet piena šokolādi ar lazdu riekstiem, tāpēc gatavas konfektes garšoja nedaudz pēc kastaņiem un nedaudz pēc lazdu riekstiem. Patiesībā, neviens nevarēja uzminēt, no kā tās bija pagatavotas. Un ja konfektes neēdīs bērni, tad iesaku pievienot 1 ēd.k. konjaka, kalvadosa, viskija vai kāda cita grādīga dzēriena.

No atdzesētas trifeļu masas ar divām tējkarotēm formē konfektes un apviļā tās kakao pulverī. Es daļu konfekšu apviļāju arī pūdercukurā, bet tā bija slikta ideja- pūdercukurs sasūcās konfektēs un tās palika lipīgas. Ar kakao nekas līdzīgs nenotika.

Rezumējot, jāsaka, ka ņemšanās bija ļoti daudz, daudz vairāk nekā gatavojot klasiskas trifeles, bet rezultāts bija tā vērts. Un ja Tev ir brīvs laiks, RIMI veikals netālu un vēlme pārsteigt radus un draugus, tad iesaku pamēģināt. Ir taču adventes laiks- laiks, kad rokas pašas stiepjas pēc saldumiem un sirdsapziņa saldi guļ gaidot 1.janvāri- dienu, kad sāksies jauna dzīve.

varbūt tev patiks arī šie

0 komentāri