Mangolda sacepums

22:11

Šodien gribu pastāstīt par vienu burvīgu zāli, ko parastajos lielveikalos nenopirkt, bet var atrast tirgos un izaudzēt pašiem- mangoldu. Mangolds nav parastu biešu lapas, bet lapu bietes- ilggadīgs augs, no kura uzturā lieto tieši lapas, nevis sāknes. Ir daudz un dažādas mangolda šķirnes- ar sarkaniem, dzelteniem, oranžiem kātiem. Ļoti skaists augs! Mangolda lapas garšo līdzīgi kā jauno biešu lapas, bet garša nav tik stipra un sīva. Gatavo mangoldu tāpat kā spinātus, bet mangolda lapas nav tik maigas kā spinātu, tās var droši vārīt un citādi termiski apstrādāt. Mangoldu, ko izmantoju šajā receptē, izaudzēja Ilze (viņa audzē arī citus ļoti garšīgus un interesantus dārzeņus, ko reizi nedēļā var pasūtīt). 




Vajadzēs:

600 g mangolda lapu ar kātiem
1 ķiploka daiviņa
1 tējk. sviesta
muskatrieksts
sāls
4 olas
250 g rikottas vai 9% biezpiena
75 g sarīvēta Parmas siera
2-3 tomāti
olīveļļa


Pagatavošana:

Mangolda lapas noskalo un sagriež, kātus griež plānākos, lapas lielākos gabalos. Uz pannas izkausē sviestu un apcep tajā sakapātu ķiploka daiviņu, pieliec mangolda lapas un nedaudz pasautē tās zem vāka apmēram 5 minūtes. Gatavam mangoldam uzber sāli un svaigi sarīvētu muskatriekstu. Ja pannā parādījās lieks šķidrums no lapām, nolej to, jo tas padarīs sacepumu šķidrāku.

Cepeškrāsni sakarsē 200 grādus karstu. Ar mikseri sakuļ olas (baltumus kopā ar dzeltenumiem) lai tās palielinās apjomā, tad pievieno rikotas sieru, Parmas sieru (nedaudz atstāj sacepuma pārkaisīšanai). Saputotām olām pievieno nedaudz atdzisušas mangolda lapas un izliec masu sacepuma formā. Virsū izkārto sagrieztās tomātu šķēles, pārkaisi ar atlikušo Parmas sieru un uzsmidzini pāris pīles olīveļļas. Gatavo cepeškrāsnī 15-20 minūtes, beigās paturi pāris minūtes zem grila. Labu apetīti!

Iedvesma: BBC Good Food

varbūt tev patiks arī šie

0 komentāri