Citrusu tarte

23:24

Šī tarte tapa pa godu brāļadēla 2 mēnešu jubilejas svinībām - gribējās kaut ko nelielu, vieglu, atsvaidzinošu, lai būtu perfekts vakariņu noslēgums. Tāpēc izvēlējos plānu smilšu mīklas pamatni, saldskābu apelsīnu želeju, tonkas pupiņu un baltās šokolādes krēmu ar vaniļas un rūgto mandeļu notīm un, visbeidzot, apelsīna, greipfrūta un laima daiviņām. Ekspromts bija izdevies tāpēc pelnījis iemūžināšanu blogā.

Tonkas pupiņas iegādājos Gourmet Studio veikalā (iepriekš bija arī Bērga Bazārā, tagad palicis tikai Lienes ielā), bet ja neizdodas tās atrast, aizvieto pupiņas ar vaniļas pāksti.





Vajadzēs:

Mīklai:
250 g miltu
100 g mīksta sviesta
80 g pūdercukura
1 ola
šķipsniņa sāls
rīvēta 1/2 apelsīna miziņa

Apelsīnu želejai:
rīvēta 1/2 apelsīna miziņa
1 apelsīns
1 laims
40 g cukura
4 g želatīna
30 g ūdens (2 ēdamkarotes)

Tonkas pupiņu krēmam:
200 g saldā krējuma 33%
125 g piena
1 ola
25 g cukura
100 g baltās šokolādes
1 tonkas pupiņa
4 g želatīna
30 g ūdens (2 ēdamkarotes)

Dekoram:
1 apelsīns
1 greipfrūts
1 laims

Pagatavošana:

Lai gatavošana būtu vieglāka un patīkamāka, sāc to jau iepriekšējā dienā. Vispirms pagatavo mīklu. Bļodā sajauc pūdercukuru, sāli, miltus, apelsīna miziņu un mīkstu sviestu. Saberz visu smalkās drupačās, lai sviests nebūtu jūtams. Beigās pievieno olu un iejauc mīklu. Ietin to pārtikas plēvē un atstāj ledusskapī uz nakti (vai vismaz uz pāris stundām),

Nākamo pagatavo tonkas pupiņu krēmu. Želatīnu pārlej ar aukstu ūdeni un atstāj uzbriest. Katliņā uzsildi līdz vārīšanai pienu ar 125 g saldā krējuma un sarīvētu tonkas pupiņu (vaniļas pāksti). Bļodā sakul olu ar cukuru. Kad piens ar saldo krējumu būs gatavs vārīties, lēnam un visu laiku putojot ielej to pie olas. Pienu lej caur sietiņu, lai nofiltrētu rīvētu tonkas pupiņu. Atgriez maisījumu katliņā un nepārtraukti maisot (tam vislabāk noder silikona lāpstiņa) uzsildi maisījumu līdz 80 grādiem vai līdz maisījums sabiezēs. Lai apstādinātu krēma vārīšanos, pārlej to bļodā un iemaisi uzbriedušu želatīnu un tad pa gabaliņam iemaisi balto šokolādi. Pārklāj bļodu ar pārtikas plēvi un atdzesē. Pa nakti atstāj ledusskapī.

Un, visbeidzot, pagatavo apelsīnu želeju. To arī var darīt jau iepriekšējā vakarā. Želatīnu pārlej ar aukstu ūdeni un atstāj, lai uzbriest. Liec katliņā apelsīna miziņu, sagrieztu apelsīna un laima mīkstumu un cukuru. Liec katliņu uz uguns un vāri līdz augļi būs mīksti. Tad sasmalcini visu ar blenderi, izberz masu caur sietu, lai tajā paliek cietās apelsīna daļiņas. Vēl karstā apelsīnu masā iemaisi uzbriedušu želatīnu, kārtīgi samaisi un atstāj atdziest pārklātu ar pārtikas plēvi (uz nakti ledusskapī).

Nākamajā dienā sakarsē cepeškrāsni 180 grādus karstu. Mīklu izrullē starp divām papīra loksnēm (lai mīklas rullis nelīp) 4-5 mm biezu. Man patīk plānāka mīkla, no šāda mīklas daudzuma man sanāca viena tarte un 10 mazi groziņi. Bet mīkla nav jātaupa, ja garšo biezāka pamatne. Ieklāj mīklu tartes formā, uzdur pamatni ar dakšu, lai tā neceļas krāsnī un ieliec formu saldētavā uz 30 minūtēm. Tad liec krāsnī un cep līdz mīkla iegūs skaistu zeltainu krāsu. Izņem pamatni no formas un atdzesē.

Kamēr pamatne dziest, saputo atlikušu saldo krējumu un iemaisi to tonkas pupiņu krēmā (krēmu vispirms samaisi, lai tas ir viendabīgs). Apelsīnu želeju, ja tā ir sastingusi, sasildi. Apelsīnam, greipfrūtam un laimam nogriez mizu un izgriez "filejas". Te ir parādīts kā gatavot citrusu "filejas". Tagad vari likt desertu kopā. Ielej pamatnē apelsīnu želeju un atdzesē to ledusskapī. Virsū liec krēmu un citrusu "filejas". Filejas pirms tam iesaku nosusināt uz papīra dvieļa. Pirms pasniegšanas paturi tarti ledusskapī stundu vai divas. Labu apetīti!

varbūt tev patiks arī šie

0 komentāri