Burkānkūka

10:34

Ar burkānkūkas recepti nevienu mūsdienās vairs neizbrīnīsi. Amerikāņu klasiskās burkānkūkas kļuvušas teju populārākas par mūsu pašu meduskūkām vai visprastāko napoleonu. Droši vien nav nevienas kafejnīcas vai kūkotavas Rīgā, kur nevarētu to nobaudīt, taču bieži vien to garšu varētu noraksturot ar vienu vārdu "pārāk". Pārāk saldi, jo pamatnē un krēmā ir ļoti daudz cukura. Pārāk trekni, jo klasiskajā krēmā ir siers ar sviestu, bet pamatnē pāris glāzes eļļas vai sviesta. Pārāk daudz garšvielu, kas neļauj izbaudīt kūkas garšu. Tāpēc es meklēju savu recepti - ar vieglu krēmu un mitriem burkānu biskvītiem, kas kopā veido sabalansētu rezultātu. Atradu. Dalos.




Vajadzēs:

Mīklai:
170 g brūnā cukura
100 g baltā cukura
350 ml eļļas (es izmantoju rafinētu saulespuķu eļļu)
4 olas
300 g miltu
3 tējk. cepamā pulvera
1 tējk. kanēļa
1 tējk. sāls
šķipsniņa muskatrieksta
500 g uz smalkās rīves sarīvētu burkānu
120 g valriekstu

Krēmam:
360 g mīksta (silta) krēmsiera
250 g saldā krējuma
50 g brūnā cukura
40 g pūdercukura
2 tējk. vaniļas ekstrakta (es izmantoju 1/2 tējk. paštaisīta vaniļas cukura)


Pagatavošana:

Sakarsē cepeškrāsni 160 grādus karstu un sagatavo trīs 20 cm diametra formas. Ietauko formas ar sviestu un paklāj cepampapīru apakšā. Ja Tev nav 3 formas (kā piemēram man), tad var izmantot vienu formu ar augstām malām, jo kūka pacelsies ~ 8 cm augsta. Temperatūra šajā gadījumā jāpalielina līdz 180 grādiem un jācep būs ilgāk. Man, piemēram, bija divas formas, vienā ieleju trešdaļu mīklas, otrā - atlikušo. Abas formas cepu krāsnī vienlaicīgi. 

Valriekstus sakapā ar nazi un liec apgrauzdēties cepeškrāsnī uz 10 minūtēm, ik pa laikam apmaisot. 

Mikserī sāc putot augu eļļu ar balto un brūno cukuru. Pēc pāris putošanas minūtēm pievieno olas pa vienai. Katru nākamo pievieno tad, kad iepriekšējā būs labi iemaisīta. Kad visas olas būs pievienotas, turpini putot vēl 3 minūtes.

Kamēr olas putojas, atsevišķā bļodā sajauc miltus, kanēli, muskatriekstu, cepampulveri un sāli. Muskatriekstu pievieno pēc garšas - svaigi rīvēts muskatrieksts ir ļoti aromātisks, to daudz nevajag. Taču ja izmanto muskatrieksta pulveri no paciņas, tad gan vajadzēs nedaudz vairāk, lai aromāts būtu jūtams. 

Sajauc sauso maisījumu ar saputotām olām (ilgi nemaisi, tikai lai veidojas viendabīga masa), beigās pievieno rīvētus burkānus un valriekstus. Sadali mīklu pa formām un liec tās krāsnī cepties apmēram 45 minūtes. Taču, kā stāstīju augstāk, ja izmantosi divas vai vienu formu, jācep būs divas - trīs reizes ilgāk. Gatavību pārbaudi ar kociņu. Gatavus biskvītus izņem no formām un liec atdzesēties uz restes. 

Krēma pagatavošanai vienā bļodā viegli saputo mīkstu krēmsieru ar pūdercukuru un vaniļas ekstraktu vai vaniļas cukuru. Puto tik daudz, lai masa ir glūda un viendabīga. Otrā bļodā saputo saldo krējumu ar brūno cukuru. Pārstāj putot brīdi pirms putukrējums ir gatavs. Tas ir vajadzīgs, lai jaucot sieru ar putukrējumu kopā, krējums nesaiet sviestā. Beigās sajauc krēmsieru ar putukrējumu.

Kad burkānkūkas biskvīti būs atdzisuši, pārklāj tās ar krēmu un uzliec vienu uz otras. Rotā kūku ar valriekstu gabaliņiem. Labu apetīti!


varbūt tev patiks arī šie

0 komentāri