Zaļie sparģeļi ar mocarellu un šķiņķi

21:33


Brīvdienas pavadu svešzemē, laika brīva daudz, tāpēc vēlējos padalīties ar dažām sparģeļu receptēm. Pagājušogad jau stāstīju par baltiem sparģeļiem- kā tos vārīt un kā pasniegt, klasiski ar holandes mērci. Šoreiz stāsts ies par zaļajiem sparģeļiem. Gan zaļie, gan baltie sparģeļi ir viens augs. Tie ir balti, kamēr aug zem zemes un gaismas ietekmē tiem vēl nesāk izstrādāties hlorofils. Tiklīdz tie izlien virs zemes, tie kļūst zaļāki un stingrāki pēc konsistences. Garša zaļajiem ir izteiktāka nekā to baltajiem brāļiem. Uzturvērtības ziņā sparģeļi ir vitamīniem bagāti, tos arī izmanto nieru slimību ārstēšanā. 




Sparģeļi pirms gatavošanas ir jānomizo. Baltos mizo pilnībā, bet zaļajiem nomizo tikai stingrāku galu. Starp citu, tikko pirms pāris dienām vienā ne-Latvijas lielveikalā redzēju sparģeļu mizojamo mašīnu. Apmēram 1,5 metrus garajā aparātā no viena gala padod sparģeli, bet otrajā galā tas nomizots izlec ūdens peldē. Mājsaimniecībās šādu aparātu, protams, turēt var atļauties tikai lielo piļu īpašnieki, tāpēc parastās mājsaimnieces iegādājas speciālos sparģeļu mizojamos nažus. Līdzīgi mūsu dārzeņu mizojamiem nažiem, tie noņem daudz plānāku mizas kārtiņu. Taupa. Es līdz šādam līmenim droši vien izaugusi vēl neesmu, tāpēc mizoju ar parasto kartupeļu nazi. Varbūt kaut kad iegādāšos ne tikai šo nazi, bet arī standziņas sparģeļu likšanai katlā, kā arī speciālo sparģeļu vārīšanas katlu. Bet droši vien tas notiks tikai tad, kad arī pie mums varēs iegādāties vietējos, Latvijā izaudzētos sparģeļus visas sezonas garumā.

Ja baltos sparģeļus vāra sālsūdenī vidēji 10-15 minūtes (dažādos avotos norāda atšķirīgu vārīšanas laiku), tad zaļos, atkarībā no biezuma, 1-3 minūtes, uzreiz pēc vārīšanas ieliekot tos ledus aukstā ūdenī. Tā apstājas gatavošanas process un saglabājas koši zaļa krāsa. Tālāk sparģeļus parasti nemoka. Ar tiem top salāti, antipasti, pasniedz ar mērcēm. Citreiz gatavo tartes, gratēnus, sacepumus, pastas, risotto vai piedevas pamatēdieniem. Šoreiz būs vienkārši: uzkoda ar šķiņķi un mocarellu.

Lai pagatavotu zaļos sparģeļus ar mocarellu un šķiņķi, sālsūdenī izvāri ~ 500 gramus sparģeļu, sagriez nelielos gabalos vienu mocarellas bumbiņu (pēc noskaņojuma un sparģeļu daudzuma var paņemt vairāk). Ietin plāni sagrieztā šķiņķa šķēlē vienu vai divus sparģeļus un mocarellas gabaliņu, pārkaisi ar svaigi maltajiem pipariem un nedaudz olīveļļas un cep 200 grādos cepeškrāsnī līdz siers sāks kūst. Labu apetīti!

varbūt tev patiks arī šie

0 komentāri